Maydent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Maydent İletişim
Zirkon Diş Kaplamaları

ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMALARI


Zirkonyum diş kaplaması, zirkonya yani zirkonyum oksit maddesinin alaşımından oluşan altyapı üzerine porselen uygulanarak kaybedilen diş dokusunun yerini dolduran bir tedavidir.

İLETİŞİM
Zirkonyum Diş Kaplama
Fiyat ve ödeme bilgisi için 0(541) 599 46 46 whatsapp hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN SİZİ ARAYALIM :.

İstanbul Bağcılar 'da hizmet vermekteyiz.
"Tüm muayene, planlama, panoramik ve tomografi rontgen işlemlerimiz Maydent hastalarına ücretsizdir."

Zirkonyum Diş Kaplamaları

Zirkonyum Diş Kaplamaları Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte artan estetik beklenti yeni maddelerin diş hekimliğinde kullanılmaya başlamasına zemin hazırlamıştır. Bunlardan biri de zirkon altyapılı porselen restorasyonlardır.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kaplaması, zirkonya yani zirkonyum oksit maddesinin alaşımından oluşan altyapı üzerine porselen uygulanarak kaybedilen diş dokusunun yerini dolduran bir tedavidir. Ayırt edici özelliği beyaz altyapılı olmasıdır.

Zirkonyum Kaplama Nerelerde Kullanılır?

Zirkonyum kaplama; tam kronlarda, köprülerde, implant üstlerinde, yaprak kaplama denen laminate veneerlerde, post core yapımında ve inley gibi restorasyonlarda kullanılabilir. Bunlar dışında zirkon içerikli ortodontik braketler, implantlar ve abutmentlar da bulunur.

Zirkonyum Kaplamanın Özellikleri

Zirkonyum kaplamalar, zirkon altyapının beyaz renkte olması ve ışık geçirgenliği sayesinde doğal ve estetiktir. Dokulara uyumu oldukça fazladır, alerjik reaksiyon oluşturmaz. Yapım aşamasında kullanılan yöntemler dolayısıyla hata payı sıfıra yakındır. İnce hazırlanabilirler. Oldukça dirençlidir. Diş eti uyumu iyidir. Isıya iletkenliğine bağlı hassasiyet oluşturmaz.

Zirkonyum Dişin Tercih Edilme Nedenleri Nelerdir?

Zirkonyum diş, görünümüyle yüksek estetik beklentiyi karşılar. Beyazlatma tedavilerinden sonuç alınamayan içsel renklenmeleri doğal sonuçlar alınarak tedavi eder. Metal kaplamaların oluşturduğu mat yansımayı, cansız görüntüyü oluşturmaz. Diş eti çekilmesi olsa dahi estetik sıkıntılara neden olmaz. Metal alerjisi olan hastalar için oldukça sağlıklıdır, alerji oluşturmaz. Diş etiyle uyumu iyidir, koyu renklenme ya da yansıma yapmaz. Tüm bunlara ek olarak oldukça dayanıklıdır.

Estetik Açıdan Zirkonyum Dişin Avantajları Nelerdir?

Zirkon beyaz renklidir ve translüsensi yani ışık geçirgenliği sağlar. Diş etinden koyu renk yansıma yapmaz, diş etini renklendirmez. Diş eti çekilmesi olsa dahi dişle aynı renkte olduğu için kötü sonuçlara neden olmaz.

Zirkonyum Kaplamanın Dezavantajı Var mıdır?

Yapım aşamalarına bağlı olarak zirkonyum kaplamanın maliyeti, diğer kaplamalara göre yüksektir. Zirkonyum kaplama, arka bölgelerde uzun dişsiz boşluk varlığında ve ileri derecede bruksizme (diş sıkma/ gıcırdatma) sahip hastalarda uygulanmaz.

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Sürecinde Estetik Kayıplar Nasıl Giderilir?

Diğer sabit restorasyonlarda olduğu gibi zirkonyum diş kaplamalarında da tedavi sürecinde geçici restorasyonlar (kaplamalar) kullanılır. Geçici kaplamalar, dişi dış etkenlerden korurken estetiği de önemli ölçüde sağlar.

Ne kadar süre sonunda tedavi sonuçlanır?

Zirkon kaplama tedavisi, uygun hale gelmiş bir ağızda 1-2 hafta içerisinde sonuçlandırılabilir. Bu süreç sonrasında kontrol aşaması başlar. Geçici yapıştırılan kaplamalar 1 haftaya yakın bir süre sonra daimi yapıştırılır ve 6 ay sonra kontrol edilir.

Zirkonyum Dişler Ne Kadar Süre İle Kullanılabilir?

Zirkonyum dişler için net bir kullanım zamanı belirtmek mümkün değildir, fakat yeterli ve uygun bakım sağlandığında en az 5 yıl kullanılabilir.

Zirkonyum Dişler İleride Renk Değişikliği Yapar mı?

Zirkonyum dişler pürüzsüz yüzeylere sahip oldukları için gerçek dişlerde görülen renklenme, plak ve taş birikimi görülmez. Fakat kişinin alışkanlıkları (tüketilen çay vb. renklendirici içecek ve yiyeceklerin miktarı, sigara kullanımı, diş fırçalama sıklığı ve niteliği) bu durumu etkiler.

Bu estetik diş hekimliği uygulamasının herhangi bir yaşı var mıdır?

Zirkonyum kaplama, sabit bir tedavi olduğu için diş ve çene büyüme ve gelişiminin tamamlanmış olması beklenir. Bahsedilen sürecin de yaklaşık olarak 18-20 yaşları arasında sonlandığı kabul edilir. Bu durum dışında herhangi bir sınırlama yoktur.

Zirkonyum Diş Kaplamaların Uygulanış Aşamaları Nelerdir?

Zirkonyum kaplama öncesi varsa gerekli diğer tedaviler (dolgu, kanal, periodontal tedaviler) tamamlanarak ağız ve dişler hazır hale getirilir. Daha sonra dişlere lokal anestezi uygulandıktan sonra dişler küçültülür. Aynı seansta geçici kaplamalar hazırlanır ve küçültülmüş dişlere geçici olarak yapıştırılır. Diş eti uygun hale geldikten sonra ya ölçü alınarak ya da ağız içi tarama cihazları kullanılarak model elde edilir. Bu model baz alınarak kaplamalar hazırlanır. Hazırlanan restorasyon uyumlandırma işlemi sonrasında kaplama geçici olarak yapıştırılır ve bir süre beklenir. Bu sürecin amacı herhangi bir problem oluşma ihtimali düşünülerek probleme daha rahat müdahale etmektir. Bu süreç sonrasında kaplama kalıcı olarak yapıştırılır.

İşlem sırasında ağrı hissedilir mi?

Dişleri küçültme aşaması öncesinde lokal anestezi uygulandığı için herhangi bir ağrı hissedilmez. Ölçü alma ya da ağız içi tarama işlemleri de ağrısız işlemlerdir.

İşlem sırasında dişlerim de ne kadar madde kaybı olur?

Diş preparasyon (küçültme) miktarı; yapılacak tedavi seçeneğine, dişin yerine, doğrultusuna ve pozisyonuna göre değişir. Fakat zirkonyum diş kaplaması, metal destekli porselen kaplamaya göre daha ince üretilebildiği için dişten daha az doku uzaklaştırılır. Her madde kaybı ileri dönemde kaplamanın ve altındaki dişin sağlıklı kalabilmesi için minimum düzeyde tutulur.

Zirkonyumun Diş Etleri İle Uyumu Nasıldır?

Zirkonyum dişler ince hazırlandığı için ve beyaz renkte olduğu için diş eti birleşiminde çizgi ya da koyu renk yansıma oluşturmaz, oldukça iyi uyum sağlar.

Metale Karşı Alerjisi Olanlarda Uygulanabilir mi?

Metal alerjileri en sık nikel gibi metallere karşı gelişir. Bunlar zirkon altyapılı diş kaplamalarında yer almadığı için alerjiye de neden olmazlar. Bu yüzden metal alerjisi olan kişilerde güvenle uygulanabilir.

Ağızda Tat Değişikliğine Ya da Kokuya Neden Olur Mu?

İyi ve yeterli bakımı sağlanmayan her kron ya da köprü restorasyonunda kötü koku meydana gelebilir. Eğer bakımı yeterli sağlanmış bir ağızda koku şikayeti varsa kontrole gidilmelidir. Metal destekli kaplamalarda ağız ortamına açılmış metal yüzeylere bağlı tat değişikliği meydana gelebilir. Zirkonyum diş kaplamasında böyle bir durum mümkün değildir.

Zirkonyum Kaplama Diş Eti Hastalığı Olan Kişilerde Uygulanabilir Mi?

Bu tip tedaviler öncesinde diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilmesi ya da olabildiği en düşük seviyeye indirilmesi gerekir. Öte yandan zirkonyum kaplamanın diş eti rahatsızlığına etkisi bulunmaz.

Zirkonyum Diş Değişmesi Gerektiği Durumlarda Zarar Verir Mi?

Zirkonyum diş değişimi gerektiğinde kron ve köprü restorasyonlar iki yolla çıkarılabilir. Hangi yöntemin kullanılacağı hastaya ve dişe bağlı şartlara göre değişiklik gösterir. İlk yöntem kaplamanın bittiği noktadan kuvvet uygulanmasıdır. Diğer yöntem de kaplamanın kesilerek dişten uzaklaştırılmasıdır. Uygun hastaya uygun yöntem uygulandığında hiçbir zarar oluşturmaz.

Porselen ve Metalle Kıyaslandığında Ne Kadar Dayanıklıdır?

Zirkonyum altyapılı kaplamaların yeterli dayanıklılıkta olduğu birçok çalışmayla kanıtlanmıştır. Uygun vakalarda çiğnemenin aktif gerçekleştiği arka bölgelerde dahi kullanılabilir. Riskli vakalarda (yan yana fazla dişsiz bölgenin bulunması gibi) arka bölgelerde metal destekli kaplama önerilir. Tam porselen kaplamalara kıyasla oldukça dayanıklıdır.

Metal Destekli Porselen Kaplama İle Zirkonyum Diş Kaplama Arasındaki Fark Nedir?

Metal destekli porselende metal altyapının üzerine porselen gelir. Metalin rengini örtmek için opaklaştırıcı maddeler kullanılır. Bu da cansız ve yapay bir görüntü oluşturur, çünkü ışık geçirgenliği bulunmaz. Diş eti sınırında koyu renk yansıma yapabilir. Zirkonyum kaplamada ise zirkonyum oksit alaşımı altyapı olarak kullanılır ve üzerine porselen gelir. Zirkon zaten beyazımsı bir renkte olduğu için opak madde eklenmesine gerek kalmaz. Buna ek olarak ışık geçirgenliğinin olması da doğal bir yansıma oluşturur.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Normalde dişler nasıl fırçalanıyor ise kaplamalar o şekilde fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Eğer köprü restorasyonlar var ise özel diş ipleriyle dişsiz boşlukların altı temizlenebilir ya da bu boşluklar için özel fırçalar edinilip temizlik ve bakım sağlanır. Ağız bakım sularından yararlanmak ek yöntemlerdendir.

"Bu hizmet ile ilgilenenler aşağıdaki sayfalara da baktılar."
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız